Fremover vil byer med max 16.850 indbyggere få mulighed for at holde åbent på 12,5 dage, som hidtil har været lukkedage. I alt er der ca. 120 byer mellem 4.000-16.850 indbyggere, som forventeligt er den primære gruppe af centerbyer og hovedbyer, hvor flere åbningsdage kan være interessant. Hvor mange byer, der reelt vil benytte sig af muligheden, er svært at vurdere, mener Landdistrikternes Fællesråd.
– Levende bymidter er vitale for at tiltrække gæster og turister, men levende bymidter har også en positiv betydning for lokalbefolkningen og bosætning med mulige tilflyttere. Med denne aftale har man særligt fokus på at styrke handelslivet i bymidten i mindre hovedbyer og centerbyer i landdistrikterne, og på tidspunkter, hvor det kunne summe med ekstra liv og turister i området, men som udgangspunkt indtil januar 2027 vil være lukkedage, udtaler formand Steffen Damsgaard.
Han fremhæver vigtigheden af, at lempelsen ikke gælder storcentre og aflastningscentre uden for bymidten, som mange bymidter i dag lider under. Det er også vigtigt, at dispensationsmuligheden for de større byer over 16.850 indbyggere ikke bliver en ”åben port”, for det vil de facto eliminere lukkeloven.
– Vi ser et stigende problem med tomme butikslokaler i bymidter i landets mindre byer, bl.a. fordi meget dagligvarehandel er rykket ud i butikker ved indfaldsveje, butikkerne skal kæmpe mod nethandel og sikre omsætning og indtjening nok, samt at box-butikker med detailvarer og dagligvarebutikker er rykket til aflastningscentre i udkanten af byerne.
– Det er en udvikling, vi meget gerne vil ændre, og derfor glæder det os, at lukkelovsaftalen kun omfatter butikker i bymidterne. Vi håber, at det vil styrke det bynære handelsliv – og medføre, at også detailbutikker holder åbent, så det ikke kun er dagligvarebutikker, der holder åbent i en ellers lukket bymidte, udtaler Steffen Damsgaard.
Han påpeger dog, at der bør laves en undersøgelse hvert 2. år for at følge udviklingen og effekten af den politiske aftale.
Aftalen gavner desuden etablering af flere borgerdrevne dagligvarebutikker, som får tilføjet yderligere 10 mio. kr. til puljen i 2025-2026.
– Det glæder mig, at flere landsbyer nu får mulighed for at starte en borgerdrevet dagligvarebutik op. For de helt små byer, så er dagligvarebutikken netop handelslivet, som samler indkøb, apotek, postbutik og ja, er et centralt mødested i byen. Den slags butikker kan komme under pres nogle steder i landet. Samtidigt er det vigtigt at forbedre vilkårene for de borgerdrevne butikker, som er en livsnerve i mange landsbyer.
– Der er barrierer for at etablere og drive borgerdrevne dagligvarebutikker, fx er det meget svært, og i visse dele af landet næsten umuligt, at få lån fra realkredit- og pengeinstitutter til at supplere borgernes bidrag og den statslige pulje. Mange udfordringer kommer fra Finanstilsynets rigide krav til kreditvurdering og kreditbevilling, som i særlig grad udfordrer i landdistrikterne, understreger Steffen Damsgaard.
Aftalen er indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Det betyder, at det gældende forlig om lukkeloven, som Liberal Alliance er en del af, opsiges med virkning fra næste folketingsvalg, hvorefter forliget videreføres med aftalepartierne. Lovforslaget forventes at træde i kraft 1. januar 2027.