Danske Regioner har i dag præsenteret 25 forslag til at sikre bedre lægedækning. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
– Hver 10. dansker bor i et lægedækningstruet område, og det giver en massiv ulighed i sundhed mellem land og by. Derfor er det meget positivt, at regionerne med disse forslag har fokus på at sikre lægedækning i alle egne af landet, udtaler formand Steffen Damsgaard.
For at styrke lægedækningen, foreslår regionerne bl.a. at uddanne flere læger i de dele af landet, hvor manglen på læger er størst, såsom Esbjerg, Køge og Aalborg, der dækker Nord-, Vest, Sydjylland samt Sjælland – men også reducere optagelsen i København, Aarhus og Odense, så man ikke uddanner flere læger, end der er behov for.
– Vi kan se i Nordjylland, at flere nyuddannede læger vælger at blive efter endt studie, og det er netop dét, vi har brug for, hvis vi skal sikre læger i alle dele af landet. Derfor bakker vi helt op om forslaget om at uddanne flere læger uden for de største universitetsbyer, tæt på de borgere, som har mest brug for dem. Det gælder særligt læger til almen praksis men også ift. uddannelse af speciallæger, som vi er enige i, skal ud i hele landet, siger Steffen Damsgaard og uddyber:
– Flere uddannelsesforløb udenfor universitetshospitalerne og de største byer vil ikke blot skabe grundlag for bedre lægedækning, men også være med til at fremme bosætningen og tilknytningen til de områder, hvor lægemanglen er størst. Ved at give mulighed for længerevarende ansættelser i samme geografiske område, vil man særligt kunne ramme de yngre læger, som endnu ikke har slået sig ned i et bestemt område.
Formanden kvitterer også for regionernes forslag om at skabe stærke faglige miljøer, herunder muligheden for forskning i almen praksis, udenfor de største byer.
– Det er vigtigt, at der kommer nogle mere fleksible rammer, så man kan skabe de stærkeste faglige miljøer decentralt, hvad enten det handler om det nyeste udstyr eller ekstra fokus på kompetenceudvikling. Det vil gøre det mere attraktivt at arbejde i land-, ø- og yderkommuner, hvor der ofte er flere multisyge og kronisk syge patienter, påpeger Steffen Damsgaard og tilføjer:
– Vi ser også gerne, at man flytter flere funktioner ud fra akuthospitalerne og til sundhedshusene og udvikler de decentrale sundhedstilbud markant i alle kommuner. Det vil dels gavne borgerne, som kan få behandling tættere på, men også styrke det faglige miljø.
Landdistrikternes Fællesråd håber, at der vil være en bred politisk opbakning til forslagene.