Opdateret version kl. 12.02 den 19.02.2025
Regeringen, SF og DF har præsenteret en aftale for den store uddannelsesreform, som der længe har været forhandlet om politisk. Den nye EPX-uddannelse og nye investeringer i uddannelse og faciliteter i landdistrikterne er meget positive for uddannelsesdækningen fremadrettet i disse områder. Dog bekymrer det øgede karakterkrav på de gymnasiale uddannelser, da det kan få konsekvenser for en række gymnasier i landdistrikterne.
EPX-uddannelsen skal være i hele landet
Den nye ungdomsuddannelse, EPX, er en af reformens bærende elementer. Uddannelsen udbydes, ifølge undervisningsminister Mattias Tesfaye, alle steder, hvor der i dag er en STX.
– Det er positivt, at man med etableringen af EPX har haft fokus på at få den ud i hele landet. Det bør naturligvis også indebære, at EPX-uddannelsen udbydes dér, hvor de uddannelser, der indgår i EPX, allerede foregår i dag, hvilket vil betyde flere end 87 udbudssteder, siger Steffen Damsgaard og fortsætter:
– Vi havde for eksempel gerne set, at man gav mulighed for at oprette en ø-EPX i de fem ø-kommuner; Ærø, Samsø, Fanø, Læsø og Langeland. For en nedlæggelse af 10. klasse vil tvinge unge til at flytte væk fra kommunen endnu tidligere. Det vil gøre det mindre attraktivt at bosætte sig i en ø-kommune, hvis uddannelsesmulighederne bliver forringet.
Placeringen af EPX skal tage højde for og understøtte det geografiske udbud af gymnasieuddannelser og erhvervsuddannelser udenfor de større byer. Aftalepartierne skal i den kommende tid drøfte kriterierne for udbudsplacering af EPX’en.
– Det er helt afgørende, at ungdomsuddannelserne opretholdes, og at den nye EPX-uddannelse bliver mere tilgængelig for unge i land- og yderkommuner. For enhver lukning af en uddannelsesinstitution vil gøre det mindre attraktivt at bo, leve, arbejde og uddanne sig i hele landet. Så vi kommer til at følge sagen og forsøge at præge placeringen af EPX-uddannelsen, udtaler Steffen Damsgaard.
Øget karakterkrav
I aftalen lægges der op til at karakterkravet til de gymnasiale uddannelser hæves fra 5 til 6.
– At hæve karakterkravet til de gymnasiale uddannelser STX og HHX fra 5 til 6 kan få negative konsekvenser for de mindre gymnasier og ungdomsuddannelsesinstitutioner, da det rammer geografisk skævt, herunder de unges muligheder for en gymnasial uddannelse.
– Vi kan forstå, at aftalepartierne har haft fokus på at værne om de mindre, lukningstruede gymnasier i landdistrikterne. Så midt i de mange gode tiltag og investeringer i uddannelse i reform-aftalen, så undrer det øgede karakterkrav, da den del ikke bidrager til at sikre et land i bedre geografisk balance, afslutter Steffen Damsgaard.