Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst

Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst

Udgivet 25. juni 2025
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.

Danmark har i dag en målsætning om, at 98 % af danskerne får en fast forbindelse (1 Gbit/s) inden 2030, men de sidste 2 %, som udgør ca. 30.000 adresser, mangler fortsat.

I Landdistrikternes Fællesråd er man bekymret for hastigheden og målsætningen:

– Velfungerende og lynhurtigt internet er afgørende for at sikre bosætning, erhvervsudvikling, digitale sundheds­løsninger med mere. Ellers sker der en digital eksklusion i land- og yderområder, udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, og uddyber:

– Derfor er alt mindre end 100 % dækning med 1 Gbit/s i 2028 både uambitiøst og urimeligt  – særligt når EU allerede har sat målet til 100 % af alle EU-husstande skal være dækket med 1 Gbit/s i 2030. Jeg håber derfor, at den kommende teleaftale har en ambition om, at 100 % skal have adgang senest i 2028, og dermed vise, at Danmark er et digitalt foregangsland i geografisk balance.

Han påpeger desuden, at man samtidig bør afsætte de nødvendige midler for også at komme i mål med en 100 % dækning med 1 Gbit/s til alle, så det ikke kun bliver en målsætning og gode intentioner.

Hurtigt internet er vigtigt for boligkøbere

En undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at 87 % af ejendoms­mæglerne vurderer, at velfungerende internet har betydning, når der skal købes bolig. Det betyder i princippet, at der hver dag er boliger som vælges fra, fordi der ikke er mulighed for at få velfungerende internet.

– Lynhurtigt og stabilt internet er en forudsætning for at arbejde hjemmefra eller at være iværksætter og drive egen virksomhed, ligesom det er for streaming, digital kommunikation med offentlige myndigheder, stadig mere krævende telemedicin-løsninger og online konsultationer med læge. Så det har selvfølgelig en afgørende betydning for et boligkøb, siger formanden.

Landdistrikternes Fællesråd mener, at man bør satse på fiberdækning og anden fast forbindelse, som er den mest robuste løsning i forhold til beredskab og digital sikkerhed. Organisa­tionen har desuden en række finansieringsforslag til at nå 100 %-ambitionen.

– Vi mener, at regeringen bør finde pengene i det økonomiske råderum til at sikre god og stabil forbindelse til alle husstande, sommerhuse og virksomheder i Danmark. Det kan fx ske gennem bredbåndspuljen eller som direkte tilskud til den kommunale støtteordning, eller gennem de milliarder, som hen over årene er kommet ind via statens frekvensauktioner.

Alternativt foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at pengene findes ved en mindre afgift på fx 2 kr. pr. måned pr. mobil- og fastnetabonnement frem til 2028.

– Lynhurtigt bredbånd og god mobildækning bør være en grundlæggende målsætning, som skal gælde for hele landet, og vi skal have en ambitiøs 100 % målsætning allerede i 2028. Dertil skal regeringen sammen med folketingets partier finde de nødvendige ressourcer for at kunne nå målsætningen, afslutter Steffen Damsgaard.

1000 668 Landdistrikternes fællesråd
Søg her