Mens de fleste af os atter er startet på arbejde igen, er der ét spørgsmål, der går igen blandt kollegaerne på arbejdet: Hvordan var din ferie i år? For manges vedkommende er det også det samme svar, som giver genlyd: Ferien i år var anderledes – og ret uforglemmelig.
Efter et langt forår med restriktioner og hjemmearbejde, er vi denne sommer trådt en smule nærmere den verden, vi kendte før coronavirussens indtog. Ferien har været over os og følelsen af frihed efter flere måneders indelukke har bredt sig fra øst til vest. I år har danskerne taget på eventyr i egen baghave eller rundt i Danmark – mange med Ø-PAS® i hånden.
Mange færger har aldrig haft så mange passagerer om bord som denne sommer. Blandt andet har Fanø færgen slået rekord i antallet af besøgende. Hele 22,5 procent flere færgegæster har taget turen fra Esbjerg målt i forhold til perioden 1.-21. juli sidste år.
Salget af de rødbedefarvede Ø-PAS® vidner om samme tendens. Ø-PAS® er blevet revet væk i år. Sammenlignet med sidste år har vi i Landdistrikternes Fællesråd solgt 86 pct. flere Ø-PAS®, hvilket svarer til mere end 21.000 ekstra Ø-PAS®.
Danskerne har for alvor taget Danmark til sig. Blandt andet takket være den sommerpakke, som regeringen sammen med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet lancerede tilbage i juni. Sommerpakken, der skulle styrke dansk sommerøkonomi i land og by, var ment som et lyspunkt i en ellers dyster tid. Den viste sig i høj grad at blive netop dét. Tiltagenes intensivitet skabte håb for turismeerhvervet i Danmark.
Jeg gætter på, at mange danskere har haft samme behov som mig; Et behov for at tage sine børn i hånden og vise dem verden igen, nikke til hinanden og vise samfundssind ved at sende smil rundt midt mellem sprit og mundbind. Med de gratis færgeruter, rejsepas med DSB og rabat på billetter til kulturoplevelser, er vi blevet hjulpet til at være turister i eget land og opleve de skønne landdistrikter, hvori mange turistmål befinder sig.
Denne mentalitet må og skal vi holde fast i. Rigtig mange færger benytter sig fortsat af muligheden for at tilbyde gratis eller prisnedsatte færgeovergange for at imødekomme den store efterspørgsel på at komme omkring, se hidtil usete øer eller genopdage barndommens legeplads.
Ø-feriesæsonen slutter forhåbentlig ikke, blot fordi vi igen er startet på arbejde. Ikke mindst fordi det i så fald vil betyde, at sensommer- og efterårsturister går glip af både østerssafari og sort sol på Mandø, dragefestival på Fanø eller sælsafari på Samsø.
Regeringens sommerpakke medvirkede til at åbne vores øjne for oplevelser i eget land og styrkede villigheden til at placere vores penge lokalt; der, hvor de gør gavn for os alle sammen. Det er endnu for tidligt at se effekterne af denne sommer, men mon ikke de viser sig som små spor i sommerlandet i form af stigende sommerhussalg landet over, et stigende antal turister samt en erkendelse af, at vores landdistrikter som turistdestination rummer langt større oplevelser, end vi gik og troede.
De danske landdistrikter og øer gemmer på fantastiske eventyr, der ikke er mere end en smuttur væk. Det er tilmed både klimabevidst og samfundsansvarligt at rejse ud i eget land. Både børn og voksne lærer Danmark bedre at kende, mens vi får bedre forståelse for hinandens situation rundt i landet, når vi selv har besøgt stederne.
Det har i den grad været en uforglemmelig og anderledes sommer, men efter denne ferie føles det danske eventyr en lille smule tættere på.
Debatindlægget er blevet trykt i Avisen Danmark.