Landdistrikterne: Vigtigt at styrke SOSU-uddannelser gennem flere AMU-kursussteder udenfor de større byer

Landdistrikternes Fællesråd roser ambitionerne om at styrke SOSU-uddannelserne via AMU-kurser, som regeringen netop har præsenteret som en del af ældreudspillet. Men det er vigtigt, at man også tilbyder AMU-kurserne flere steder udenfor de største byer, hvor behovet for social- og sundhedshjælp er størst, påpeger organisationen.

Regeringen har netop præsenteret første del af sit ældreudspil, som har fokus på at styrke social- og sundhedsuddannelserne ved at tilbyde uddannelsen gratis og via AMU-kurser, samt give flere mulighed for elevløn under uddannelsen. Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard roser initiativerne for at fremme SOSU-uddannelserne, men opfordrer regeringen til at rette en særlig indsats mod AMU-kurserne udenfor de største byer.

– For at øge søgningen til SOSU-uddannelsen gennem AMU-kurser, er det vigtigt, at undervisningen tilbydes tæt på dem, der gerne vil tage kurserne. Derfor bør AMU-kurserne ligge fintmasket rundt i hele landet, på flere lokationer end vi kender fra SOSU-skolerne, så vi mindsker afstand som barriere, siger Steffen Damsgaard og uddyber:

– Mange, der arbejder som ufaglærte og ønsker at tage en SOSU-uddannelse, er typisk lidt ældre, har stiftet familie og er knyttet til det område, hvor de bor. Derfor bør uddannelsestilbuddene være meget mere decentrale og tilbydes i langt flere kommuner, sammen med de øvrige lokale uddannelsestilbud, for at blive en succes.

Den ældre og behandlingskrævende del af befolkningen, bor i høj grad udenfor byerne. Derfor er det vigtigt for borgernes sundhed, at der er tilstrækkeligt med SOSU-assistenter og -hjælpere i disse områder.

– I landdistrikterne er der ofte langt til sygehuse og mange steder er der lægemangel. Derfor er sygeplejersker samt SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere et afgørende led i den nære sundhed, for de er netop dér, hvor borgerne er, siger Steffen Damsgaard og fortsætter:

– Vi kan forstå, at regeringen også vil fastholde et højere taxameter til uddannelserne og give uddannelserne et kvalitetsløft. Her ser vi gerne, at det bl.a. har fokus på, at de studerende opkvalificeres, så de på sigt kan varetage flere plejefunktioner og dermed forbedre sundheden lokalt, afslutter Steffen Damsgaard.

Kontaktpersoner

Helle Vendelbo 31718938 hve@landdistrikterne.dk Presse- og kommunikationsansvarlig

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3, 1
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail