Landdistrikterne ønsker genåbning af gågadens butikker og mulighed for mere åbning i kommuner med lav smitte

Ekspertgruppen for COVID-19 har fremlagt deres foreløbige anbefalinger forud for en eventuel genåbningsplan. Formand for Landdistrikternes Fællesråd håber, at de samme regler for akut kommunal nedlukning kan gælde ved genåbning.

Sort ser det ud, hvis man drømmer om driftige dagligvarebutikker, tøj- og skobutikker, isenkræmmere og specialvarebutikker i landdistrikterne. Mange små handelsbyer er i fare for gabende tomme butiksvinduer og helt øde stræder som følge af den nuværende nedlukning. 

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, ser bekymret på den langvarige nationale nedlukning under COVID-19: 

– Samlingspunktet for de mindre byer i landdistrikterne er truet på deres eksistens, nu hvor konkursen puster de fleste erhvervsdrivende og butiksindehavere i nakken. Det har store konsekvenser at lade den nationale genåbning vente på sig – og det kan få endnu større konsekvenser. Det handler nemlig også om små handelsbyer, som risikerer enden på et ellers velfungerende butiksliv. I sidste ende vil konkurserne gå ud over bosætning i mange mindre byer, vurderer formanden. 

Den såkaldte indsatsgruppe for håndtering af COVID-10 har regnet på Danmarks udsigter til genåbningen og rapporten blev fremlagt mandag. Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, ser positivt på konklusionerne, som han håber, vil give mærkbar genåbning, hvor det er muligt: 

– Der er svag optimisme at spore på landets vegne. I konklusionerne gemmer der sig nogle tendenser, som jeg håber, regeringen vil tage bestik af ved restriktionernes udløb, fortæller formanden og fortsætter:

– Vi kigger ind i en betragtelig risiko for butiksdød og konkurser mange steder, og derfor , taget ekspertgruppens rapport i betragtning, mener jeg, at det er forsvarligt at lade butikker åbne med restriktioner. Butikslivet har haft tid til at arbejde med restriktionerne, så enhver kunde i butikken kan føle sig sikker, ligesom man kan anvende timeslots- eller adgangsbegrænsning for yderligere at dæmme ned for smitterisikoen. Det synes ikke farligere at genåbne de små butikker, end at man aktuelt samles i store hypermarkeder, som sælger alle varetyper, siger Steffen Damsgaard. 

Ekspertgruppen er blandt andet kommet frem til, at det ikke er sundhedsmæssigt uforsvarligt at lade udsalgsvarebutikker åbne med de anbefalende restriktioner, samt at lade de regionale forskelle udløse en tidligere genåbning for afgangselever i Nordjylland, Vestjylland og Bornholm. Ekspertgruppen skriver ligeledes, at anbefalingerne kommer med forbehold for akut kommunal nedlukning, hvis smitteudviklingen tilsiger det – som det eksempelvis er sket i Ishøj og Kolding kommuner, hvor institutioner har måttet lukke ned på grund af kraftigt forhøjet smittetal.

Dét greb håber formanden ditto kan gælde, hvis situationen lokalt viser sig mere gunstig end forventet:

– Vi er på et afgørende niveau lige nu, hvor al forsvarlig genåbning tæller. Kan det lade sig gøre, med rimelighed og forsvarlighed naturligvis, så bør man kigge på muligheden – ikke kun regionalt, men også i mindre kommune-klynger – for at genåbne. Det vil betyde, at ud over en generel åbning af butikslivet i hele landet med restriktioner, vil man i landsdele eller eksempelvis i klynger af tre-fire kommuner med lavt smittetryk, kunne åbne en anelse mere ved eksempelvis at tillade flere kunder i butikkerne, end i områder med højere smittetryk, lyder det fra Steffen Damsgaard. 

Kontaktpersoner

Cecilie Davidsen Høj 53850124 cdh@landdistrikterne.dk Kommunikations- og pressekonsulent

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3, 1
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail