Landdistrikterne: Forbedret kompensation til naboer og lokalsamfund, men slet ikke tilstrækkeligt til at indfri regeringens VE-ambitioner

Regeringen og aftalepartierne har netop præsenteret en aftale om større energiparker og mere vedvarende energi fra sol og vind på land. I Landdistrikternes Fællesråd tvivler man på, at de aftalte kompensationsordninger vil skabe tilstrækkelig lokal opbakning til solcelleparker og vindmøller på land. Organisationen har tidligere selv præsenteret et VE-udspil om lokal kompensation, lokalt ejerskab og omplacering af boliger i det åbne land.

Danmark skal have langt flere solcelleparker og vindmøller på land, ifølge regeringens VE-målsætning, og staten skal spille en aktiv rolle i planlægningen og udbygningen af de kommende energianlæg. Det er ambitionen i en ny politisk aftale, som netop er præsenteret af regeringen samt aftalepartierne Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.

Ønsket om mere lokal opbakning til de kommende energianlæg fylder meget i aftalen, men Landdistrikternes Fællesråd har svært ved at få øje på tilstrækkelige forbedringer, set i forhold til regeringens eget udspil fra den 9. oktober.

– I aftalen øges VE-bonussen med 50 %. Det er samme niveau, som regeringen spillede ud med i oktober, og det ærgrer os meget, at det ikke er blevet til mere. Vi har kæmpet for en væsentlig større økonomisk kompensation til naboer, lokalsamfund og kommuner samt klare procedurer for lokal medbestemmelse og medejerskab, når man opsætter vindmøller og solcelleparker på land. Derfor er den første reaktion, når vi læser aftalen, at vi er skuffede, trods nogle forbedringer i forhold til regeringens eget udspil, fortæller formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.

Ved at øge VE-bonussen med 50%, vil naboer, ifølge regeringens beregninger, ca. modtage 5.000 kr. ekstra skattefrit om året.

– Jeg synes, det er meget tvivlsomt, om det bliver mere attraktivt at bo tæt på store solcelleparker og vindmøller, hvis man kun får ca. 5.000 kr. ekstra skattefrit om året, siger Steffen Damsgaard, som havde ønsket minimum en fordobling af kompensationen til en udvidet nabokreds om energianlæggene.

Ifølge aftalen øges Grøn Pulje desuden med 150 %. Det er et skridt på rette vej, men der er en væsentlig mangel i ordningen, mener Landdistrikternes Fællesråd.

– Det er positivt, at puljen forbedres, men udbetalingen sker kun over 5-10 år. Vi mener, det skulle være et årligt tilskud til de nærmeste lokalsamfund og landsbyer over hele VE-anlæggets levetid, hvor lokalrådet kan disponere midlerne til drift eller anlæg. Dermed ville man sikre, at det også gavner fremtidige tilflyttere og bidrager til en sund udvikling af området, siger Steffen Damsgaard.

Formanden påpeger desuden, at landdistriktskommunerne generelt er hårdt pressede økonomisk og desuden står overfor et stort arbejde med sagsbehandlingen af kommende energianlæg, som ikke kompenseres.

– Kommunerne skal bruge mange ressourcer på at myndigheds- og sagsbehandle disse VE-anlæg, og det burde man have givet dem en fair kompensation for. Derudover burde VE-anlæggene skabe flere indtægter til kommunen til serviceløft lokalt – uden at modregne dem i bloktilskuddet. Det er faktisk dybt urimeligt, at man ikke har tænkt det mere ind i denne aftale, hvor kommunerne og deres borgere burde tilgodeses for deres indsats, udtaler Steffen Damsgaard.

Efterlyser omplacering af boliger i åbent land

Landdistrikternes Fællesråd mener desuden, at det er problematisk, at aftalen ikke giver mulighed for at omplacere boliger i det åbne land. Steffen Damsgaard vurderer, at konsekvensen bliver affolkning af områder i og omkring de store solcelleparker og vindmøller.

– Hver gang der bliver opsat vindmøller eller solcelleparker, skal man kunne placere en byggeret et andet sted i det åbne land, på landet, hvor den pågældende bolig forsvinder. Ellers risikerer vi, at lokalsamfund og sogne skrumper og mister borgere og ny bosætning – og dermed risikerer at måtte lukke daginstitutioner, skoler og dagligvarebutikker. Det er en kæmpe mangel, at man ikke har fået omplaceringer med i aftalen på planlovsområdet, understreger Steffen Damsgaard, og fortsætter:

– Det er en stor aftale, som rummer mange vigtige initiativer. Men det hele skal spille sammen, for hvis vi halter på nogle parametre, så kommer vi ikke i mål med at fremme den lokale opbakning, og dermed tvivler jeg også på, at vi kan få tilslutning lokalt til firedoblet energiproduktionen fra solceller og vindmøller på land, fortæller Steffen Damsgaard og udddyber:

– Den lokale opbakning er meget vigtig, men det er også vigtigt, at lokalområderne har muligheden for at sige nej til VE-anlæg, afslutter Steffen Damsgaard.

Landdistrikternes Fællesråd har den 9. oktober 2023 præsenteret sine anbefalinger til, hvordan den vedvarende energi firedobles med lokal opbakning. Anbefalingerne kan findes på organisationens hjemmeside.

Kontaktpersoner

Helle Vendelbo 31718938 hve@landdistrikterne.dk Presse- og kommunikationsansvarlig

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3, 1
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail