Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil ligesom Venstre, De Konservative, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti fortsat lade danskerne leje deres sommerhuse ud i op til 41 uger om året. Erhvervsstyrelsen havde ellers lagt op til at indføre en vejledende grænse på 35 uger i en ny vejledning om udlejning af sommerhuse. En vejledning, som er sendt i høring og var omdrejningspunktet for et samråd torsdag.
Det glæder formanden for Landdistrikternes Fællesråd, at erhvervsministeren på baggrund af høringerne fastholder grænsen for udlejning af sommerhuse.
– Turismeerhvervet i landdistrikterne er ligesom resten af branchen hårdt ramt af covid-19. Et helt oplagt redskab i den forbindelse er grænsen for udlejning af sommerhuse. Derfor er jeg glad for både erhvervsministerens samt Venstres, Dansk Folkepartis, Radikale Venstres og De Konservatives udmeldinger om, at den grænse skal være højere, end Erhvervsstyrelsen lagde op til i den ny vejledning, siger han.
I den vejledning, som var i høring, var den vejledende grænse for udlejning af sommerhuse sat ned til 35 uger. Det indebærer, at udlejning over 35 uger som udgangspunkt betragtes som erhverv. Efter erhvervsministerens udmelding er der nu politisk flertal for at fastholde grænsen på 41 uger i stedet.
– Udlejning af sommerhuse i ydersæsonerne skaber liv i de områder, hvor sommerhusene ligger, og bidrager til vækst og arbejdspladser i lokalområdet. Så det er simpelthen god samfundsræson at lade sommerhusejere leje ud flere uger årligt, siger han og tilføjer:
– Efter snart et år med corona må vi konstatere, at interessen for at skifte bylivet ud med sommerhuslivet stiger – også uden for de traditionelle feriesæsoner. Når smitten stiger i byerne, er det naturligt, at byboere søger mod natur og åbne vidder. Derfor er der endda behov for at hæve grænsen for udlejning yderligere.
Landdistrikterne har brug for store sommerhuse
Under torsdagens samråd slog erhvervsministeren fast, at udlejning af mere end et stort sommerhus som udgangspunkt betragtes som erhverv. I vejledningen fremgår det netop, at det anses som erhvervsmæssig udlejning, hvis en familie udlejer mere end ét stort sommerhus.
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd mener ikke, at det er problematisk, at familier i dag ejer og udlejer mere et sommerhus, hvis ikke de ligger klods op ad hinanden.
– Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være et problem at eje to sommerhuse i fx Lemvig og på Ærø og leje dem ud, når de ikke bliver brugt af ejeren selv. Det er for mig heller ikke et problem, at man ved at leje ud både kan dække alle omkostninger og eventuelt får en lille ekstra indtægt til ejeren.
Desuden er der brug for de store sommerhuse, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
– Både danske og udenlandske turister efterspørger i stigende grad store sommerhuse, hvor flere generationer eller vennepar holder ferie under samme tag i Danmark, og det er iøvrigt også mere bæredygtigt, end hvis de flyver sammen til Sydfrankrig, siger Steffen Damsgaard og uddyber:
– Derfor er der store potentialer i de større sommerhuse. Men det skal selvfølgelig gøres på en måde, så det ikke er til gene for de eksisterende omgivelser. I dag er det kommunernes ansvar at finde den rette balance mellem store og små sommerhuse i et område, og jeg ser ingen grund til, at man ændrer på det. Kommunerne er nu engang de, der kender deres områder bedst, og kommunerne kan med fordel lade sig inspirerere af hinanden for at opnå den bedst mulige sommerhusplanlægning.
Ifølge Erhvervsministeriet vil en arbejdsgruppe med udlejnings, grundejer- og forbrugerorganisationer undersøge, hvor den vejledende grænse for et stort sommerhus ligger. Derudover vil arbejdsgruppen granske de udfordringer, der opleves, når store sommerhuse bliver etableret.
Landdistrikternes Fællesråd stiller sig gerne til rådighed for det arbejde.