I flere uger har forhandlingerne om en reform af det kommunale udligningssystem kørt på højtryk i Økonomi- og Indenrigsministeriet. Tirsdag er meldingen, at parterne ikke kan nå hinanden. Derfor bliver der ingen aftale, da DF og Socialdemokratiet ikke vil acceptere regeringens udspil, fortæller partiernes ordførere Nicolai Wammen (S) og René Christensen (DF) til Ritzau.
– Det er ikke det værste, der kunne ske, når man tænker på, det helt urimelige forslag der har været på banen i løbet af forhandlingerne fra ministerens side, understreger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
I sidste uge kom regeringen med sit udspil til en aftale om kommunal udligning. Et udspil, som ifølge netmediet NB-Økonomi, ville ramme land- og yderkommunerne meget hårdt og tilgodese hovedstadskommunerne. Det mødte skarp kritik fra Landdistrikternes Fællesråd. Det kunne medføre en massakre på decentrale servicefunktioner som skoler, børnehaver og plejecentre i mellem-, land- og yderkommuner, understreger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
– Udgangspunktet for os har været, at udligningssystemet bør sikre et Danmark, der hænger sammen. Hvor adgang til velfærd ikke er betinget af postnummer. Det kræver en fair og stabil bund i den kommunale økonomi. Derfor er ingen aftale bedre end en dårlig aftale, siger Steffen Damsgaard.
Selvom der ikke bliver lavet en ny aftale om en kommunal udligningsordning, vil man stadig rette på en fejl omkring udlændinges uddannelse, der har kostet provinskommuner mange millioner, mens hovedstadkommunerne har sparet på fejlen.
Dermed kommer der alligevel en smule omfordeling fra hovedstadskommunerne til provinsen, og det er godt, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der i den forgangne uge været i dialog med flere af partiernes finans- og kommunalordførere.
– Vi deler et ønske med regeringen om at skabe et Danmark i balance. Selvom udligningsdebatten af og til ender i en kompliceret diskussion af indikatorer og beregningsmodeller, handler den helt grundlæggende om, hvorvidt man mener, at borgerne i Danmark skal have lige adgang til kernevelfærd, uanset hvor i landet de bor. Det har været mit udgangspunkt for dialogen med de politiske ordførere den seneste uge, udtaler formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.