Udflytning af uddannelsespladser og bedre adgang til lån i landdistrikterne. Sådan lyder nogle af de forslag, som regeringen på sit finanslovsudspil vil finansiere med i alt to milliarder kroner frem mod 2025 for at skabe et mere sammenhængende land.
Og det er positivt, at regeringen nu fremlægger den finansiering, som skal forløse de decentrale ambitioner, lyder det fra formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
– Finanslovsudspillet fra regeringen bærer præg af en villighed til at prioritere landdistrikterne og et mere sammenhængende Danmark. Det handler grundlæggende om at styrke mulighederne for at leve, bo og arbejde i hele landet – med andre ord: muligheden for at leve det hele liv i hele Danmark. Jeg er glad for at blive bekræftet i, at regeringen og Landdistrikternes Fællesråd deler dén vision, siger han og tilføjer:
– Efter et år med hjemmearbejde og videomøder er det direkte absurd, at regeringen igen i år lægger op til at sløjfe bredbåndspuljen. Udover at være nøglen til et mere fleksibelt arbejdsliv, der kan skabe ny bosætning på landet, er lynhurtigt bredbånd en forudsætning for et velfungerende erhvervsliv i hele landet. Når man som regeringen slår sig op på at ville binde Danmark bedre sammen, skylder man at løfte hele landet ind i den digitale fremtid. Derfor håber jeg i den grad på, at de resterende partier vil sikre bredbåndspuljens overlevelse i løbet af forhandlingerne.
Prioritering af det nære sundhedsvæsen
I finanslovsudspillet løfter regeringen også sløret for det kommende sundhedsudspil, der bliver præsenteret senere på året. Af udspillet fremgår det blandt andet, at regeringen ønsker at skabe større nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet ved at etablere såkaldte nærhospitaler, der skal sikre, at borgere kan behandles tættere på hjemmet.
Og formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, har store forventninger til det kommende sundhedsudspil.
– Årtiers centraliseringsreformer op gennem 00’erne har haft store konsekvenser for borgere i landdistrikterne, der har fået længere til såvel basale som specialiserede sundhedsydelser. Det skal vi gøre op med, for det spænder ben for udviklingen i landdistrikterne, når tilgængeligheden af sundhedstilbud er væsentligt ringere sammenlignet med de større byer, siger han og tilføjer:
– Derfor glæder det mig, at regeringen i den kommende tid vil fremlægge tiltag, der skal udvikle og løfte det nære sundhedsvæsen. Det er dog helt afgørende, at der følger ordentlig finansiering med, så borgere i landdistrikterne også møder et sundhedsvæsen af samme gode kvalitet som i resten af landet.
Behov for lejeboliger og almene boliger på landet
Som en del af udspillet understreger regeringen desuden vigtigheden af blandede og mangfoldige byer med plads til alle. I forlængelse heraf vil regeringen i løbet af efteråret fremlægge en række nye initiativer til at sikre flere billige byer særligt i landets større byer, fremgår det af finanslovsudspillet.
Det er afgørende, at det forestående arbejde med at sikre en blandet boligmasse også bredes ud til landdistrikterne, understreger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
– Manglen på en varieret og blandet boligmasse er ikke kun et storbyproblem. I mange landdistrikter er efterspørgslen på gode, billige lejeboliger og almene boliger stor. Det kræver derfor massive investeringer i at udbygge, opruste og kvalitetssikre lejeboligstrukturen på landet, hvis flere danskere skal kunne realisere drømmen om livet på landet de kommende år. Samtidig er det vigtigt, at det er muligt at blive gammel på landet, og at der står billige og gode boliger klar til de ældre, der nok ønsker at forlade parcelhuset, men ikke lokalområdet, siger Steffen Damsgaard.
Landdistrikternes Fællesråd vil følge finanslovsforhandlingerne tæt.