De danske øsamfund landet over er drevet af menneskelige ressourcer. Det er fællesskabet, der sørger for lys i forsamlingshusenes vinduer og stabler vejfester på benene. Og det er naboskabet, som garanterer nærheden og trygheden lokalt – også når mørket tætner, og stilheden omfavner øerne. Det er de lokale ressourcer, der får øernes erhvervsliv gennem en travl sommer, og det er dem, som sikrer, at der også er indkøbsmuligheder til fastboerne, når turisterne er taget hjem.
I år hylder prisen Årets Ø de kræfter, som får ø-livet til at blomstre året rundt. Hvad end de opstarter lokale fritidstilbud for unge, arrangerer læseklubber i vinterhalvåret, har etableret genbrugsstationer eller deleordninger, laver vinterbadelaug eller skaber andre fælles mødesteder i den omkringliggende natur.
Med andre ord vil årets pris blive tildelt en ø, der har formået at skabe udvikling med afsæt i de lokale ressourcer – menneskelige såvel som naturmæssige.
– Prisen som Årets Ø skal være med til at understøtte den stærke udvikling, vi ser på mange danske småøer. Der er så meget potentiale og virkelyst, der har fortjent en anerkendelse, siger Mette Ravn, der er formand for priskomitéen og bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit.
Derfor skal årets tema være med til at fremhæve det sammenhold, der ofte præger de danske småøer, understreger Kirsten Sydendal, der er næstformand for priskomiteen og formand for Sammenslutningen af Danske Småøer:
– Ressourcerne er af naturlige grunde begrænsede i små samfund, og derfor gælder det om at udnytte det, man har. Det ser vi virkelig gode eksempler på fra hele landet, hvor de lokale særkender bliver gjort til styrker.
Prisen for Årets Ø uddeles af Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer.
Årets tema 2023
Temaet for Årets Ø 2023 er: Øer i udvikling gennem lokale ressourcer. Grundlæggende handler det om at forklare og dokumentere, hvordan øens ressourcer bruges til at udvikle fællesskaber, lokale aktiviteter, erhverv, turisme eller andet.
Ressourcer skal derfor tænkes i bred forstand, så det handler om de menneskelige ressourcer lokalt i form af fællesskaber og stærkt naboskab, men også om de unikke lokale ressourcer, som øen rummer i form af natur eller andet stedsspecifikt.
Ansøgning
Den skriftlige ansøgning må fylde maks. to sider og skal besvare spørgsmålet: Hvordan bruger I øens ressourcer til at skabe udvikling?
Det er et krav, at den ansøgende ø ikke er brofast. Ansøgerne skal desuden repræsentere øens beboere – eksempelvis som en beboerforening. Efter deadline udvælges tre finalister, der alle får besøg af priskomiteen, inden der kåres en vinder.
Ansøgningsfrist
Ansøgningsfristen er den 17. februar 2023 kl. 12.00, og ansøgningen udfyldes på Forenet Kredits hjemmeside her: Årets Ø – Forenet Kredit
Om prisen Årets Ø
- Bag Årets Ø står partnerne Forenet Kredit, Sammenslutningen af Danske Småøer og Landdistrikternes Fællesråd.
- Med prisen for Årets Ø ønsker partnerskabet bag Årets Ø at hylde og sætte fokus på lokalsamfundene på de danske øer.
- Prisen blev uddelt første gang i 2020. Hovedprisen er 50.000 kr., mens 2. og 3. pladsen modtager 25.000 kroner.
Vinderen i 2022 var Strynø, der vandt under temaet ”Fællesskab som drivkraft for lokal udvikling”. Strynø imponerede blandt andet med sin store indsats for at huse ukrainske flygtninge.