Omvendt befordringsfradrag skal styrke bosætning på landet

Som det er nu, er der flere med en lang videregående uddannelse, der pendler til yderkommunerne, end der pendler fra. Dem vil vi gerne belønne ved i denne begrænsede periode at give dem en ekstraydelse, og på den måde styrke incitamentet for at arbejde og bo i yderkommunerne.

Af Steffen Damsgaard

Sammen med Finans Danmark har vi i Landdistrikternes Fællesråd netop sendt et forslag til regeringen, hvor vi foreslår at indføre et ekstra befordringsfradrag, der skal gives til personer, der arbejder i yderkommuner. Som det er i dag gives fradraget kun til dem, der er bosiddende her. Fradraget skal dog kun gives i en begrænset periode på et til to år. Vi håber, at fradraget vil få flere til at arbejde i yderkommunerne, og at de på sigt vil flytte tættere på deres arbejdsplads og få boligsalget til at stige.

Som det er nu, er der flere med en lang videregående uddannelse, der pendler til yderkommunerne, end der pendler fra. Dem vil vi gerne belønne ved i denne begrænsede periode at give dem en ekstraydelse, og på den måde vil incitamentet til at arbejde i yderkommunernes øges. På sigt kan fradraget formentligt friste endnu flere til at rykke tættere på arbejdspladsen og nyde godt af naturen og fællesskabet i landdistrikterne.

Brug for politisk handling
Årtiers centralisering har rømmet mange danske landdistrikter for arbejdspladser, institutioner, folkeskoler og hospitaler. Det er en enorm opgave for kommunerne at vende tendensen. Derfor er det afgørende med politisk handling. Centraliseringen til trods blomstrer de danske landdistrikter af iværksætterånd, foreningsliv, natur og fællesskab. En daglig køretur gennem alt det kan på sigt få flere til at flytte hertil. Det er en udvikling, vi skal understøtte.

Derfor er forslaget om et ekstra befordringsfradrag også blot en del af en række konkrete forslag lanceret af Landdistrikternes Fællesråd og Finans Danmark, der har til formål at styrke den fortsatte fremgang på ejendomsmarkedet i landdistrikterne. Vi mener, at befordringsfradraget til pendlere til yderkommuner sammen med de andre forslag vil bidrage til det.

Lad os hjælpe udviklingen på vej
Som det ser ud nu, vil forslaget muligvis også have en effekt på salgstiderne, der er dalende på landsplan, men som stagnerer i nogle kommuner. For eksempel viser tal fra Boligsiden.dk for februar 2019, at Tønder Kommune har en gennemsnitlig salgstid for huse på 320 dage, i Ringkøbing-Skjern er den 283 dage, mens landsgennemsnittet kun er 170 dage. For tre år siden var den gennemsnitlige salgstid 204 dage, mens gennemsnittet for Tønder og Ringkøbing-Skjern i samme periode er stort set uændret.

Men det er muligt at gøre noget ved, hvis vi beslutter os for det. Generelt ser boligmarkedet i disse år ud til at forandre sig, idet hver tredje landdistriktskommune har flere tilflyttere end fraflyttere, mens det under finanskrisen kun var hver tiende landdistriktskommune. Der sker altså noget på området, og der er stor gevinst at hente.

Så selvom det går rigtig godt mange steder, kan det aldrig skade at hjælpe udviklingen lidt på vej.

Kontaktpersoner

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3, 1
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail