Af Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd, og Anders Harck, formand, sektorbestyrelsen for Økonomi & Virksomhedsledelse i Landbrug & Fødevarer
Landdistrikterne kan blive et forbillede for iværksætteri, hvis vi får lov. Når unge søger ind på en landbrugsskole, er det ofte, fordi de vil have deres egen virksomhed.
Mange ønsker at arbejde med grønne teknologier og være med til at skabe både grøn omstilling i fødevareerhvervet og arbejdspladser for sig selv og andre i landdistrikterne. Det samme gælder, når en tømmerlærling bliver uddannet, er det i mange tilfælde også ofte med drømmen om en virksomhed i eget navn. Og når en frisørelev står med saksen i hånden, kan det være med visioner om sit eget sted en dag.
I de kommende iværksætteriforhandlinger risikerer vi, at vi ikke kan se skoven for bare træer, eller løsninger der ligger lige foran os. Iværksætteri kan både være drømmen om egen enkeltmandsvirksomhed eller jagten på at skabe det nye Novo Nordisk eller Lego.
Virkeligheden er, at der findes tusindvis af kvinder og mænd i Danmark, som gerne vil starte en lille virksomhed eller forretning, og skal de lykkes, så har de brug for bedre vilkår for iværksætteri lokalt.
Rigtig mange virksomheder i landdistrikterne driver deres virksomhed i virksomhedsordningen (VSO), hvori de har opsparet overskud, som de gerne vil investere i lokale virksomheder, men som lige nu holder igen, fordi denne ordning ikke er ligestillet med andre virksomhedsformer, når det kommer til at investere i fremtidens idéer.
Iværksætteri er en livsstil, men vi behøver ikke at gøre det sværere for de unge, end nødvendigt er. Det kræver ikke nye, forkromede ordninger at lede efter det ene guldæg, Novo Nordisk, Lego mv. Iværksætteri er at skabe en nem forbindelse mellem et ungt menneske med en god idé og en fremsynet investor med risikovillig kapital. Idéerne er der. Kapitalen er der. Og hvordan får vi enderne til at mødes?
En overset måde at skabe iværksætteri i landdistrikterne er at sikre, at statslige regler og bureaukrati ikke står i vejen for, at lokale investorer med midler opsparet i VSO kan investere i den lokale håndværkerforretning, eller at høje generationsskifteskatter ikke står i vejen for, at en ung landbruger kan overtage en bedrift og med iver og engagement skabe fremtidens arbejdspladser, fødevarer og gode idéer.
Ved at støtte iværksætteri i landdistrikterne støtter man ikke bare den unge, som vil dyrke ærter på nye måder eller være selvstændig frisør. Man støtter også hende, der dyrker græskar til skolefesten, ham som skaber sammenhold i handelsstandsforeningen og alle dem, som skaber liv, fællesskab og livskvalitet i de små byer landet over.
Indlægget er bragt af Avisen Danmark d. 14 april 2024, og kan læses her