Af Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd
Det kommende år vil byde på store omvæltninger. Det er det, vi alle sammen higer efter lige nu. Omvæltninger, der gælder vores samlede sundhed og sociale omgang med hinanden. Alt bliver forandret, når vaccinen gør sit indtog i samfundet. Det er i hvert fald, hvad de fleste af os beder for i vores aftenbøn.
Men vi må ikke tabe vores gode ideer og mærkesager på gulvet. For vi er og har altid været et samfund af ildsjæle. Ildsjæle, der kæmper for fællesskabet i idrætsforeningen, i børnenes institutioner, for købmandens overlevelse eller for klimaets velbefindende. Vi skaber forandringer, der forbedrer livet hele tiden. Det gør I helt lokalt, og det gør vi også i Landdistrikternes Fællesråd.
Alt det synes at smuldre, når en gennemgribende pandemi kommer ind fra højre og mørklægger det påbegyndte arbejde; forhindrer fodboldklubben i at træne og stjæler fokus fra debatten. Al taletid synes dedikeret til corona. Der er brug for, at vi ikke glemmer, hvad vi har startet. Når coronaens greb aftager, skal vi finde tilbage på sporet. Uanset om spor vil være lidt forandret i fremtiden, for corona har også lært os meget – på godt og ondt. Samfundssindet er blevet trykprøvet – nu skal det vise, om det kan holde, så det kan stråle endnu klarere i fremtiden.
Næste års finanslov er kommet på bordet, og med den er sløret løftet for, hvad den nærmeste fremtid byder os. Regeringen har sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet indgået aftale om finansloven 2021. En aftale, der ifølge finansminister Nicolai Wammen, blandt andet har som overordnet formål at skabe tryghed. Tryghed til at vide, at ens mærkesager bliver set, anerkendt og inddraget. Og at den virksomhed, du har bygget op og kæmpet med næb og kløer for i coronatiden, bliver hjulpet videre ind i 2021. Det er også en finanslov, der prioriterer den bæredygtige, grønne omstilling af landet med puljer til blandt andet udfasning af olie-og gasfyr, grønne boligforbedringer og grønnere transport.
På finansloven bliver også bredbåndspuljen forlænget yderligere et år med midler for100 millioner kroner. Med den er der skabt et ordentligt fundament for, at man kan få adgang til en lynhurtig og stabil bredbåndsforbindelse – også der, hvor der er allerlængst mellem husene. Jeg tør godt sige, at bredbåndspuljen nok ikke var kommet med i 2021, hvis ikke vi i Landdistrikternes Fællesråd havde kæmpet for dens fortsættelse.
Landdistrikternes Fællesråd kæmpede også for flere midler til nedrivning af faldefærdige huse og for tilskud til energirigtigrenovering samt landsbyfornyelse af gader, stræder, torve, pladser og stiforløb. Med næsten 265 millioner kroner til nedrivning, landsbyfornyelse og klimatiltag i landdistrikterne er vi på det højeste niveau i mange år. Imponerende tæt på de 300 millioner kroner statslige midler årligt, som både vi i Landdistrikternes Fællesråd og det regeringsnedsatte udvalg Levedygtige Landsbyer argumenterede kraftigt for.
Uddannelsesområdet opprioriteres med en taxameterforhøjnelse på 1,7 milliarder til erhvervsuddannelser, gymnasiale uddannelser, social- og sundhedsuddannelser og FGU, de forberedende grunduddannelser. En erkendelse af, at vi har brug for dygtige, idérige og skabende danskere til at leve i hele vores samfund. Den reelle forskel for landdistrikterne vil dog først komme, når der laves en omfordeling af midlerne, som tilgodeser mindre uddannelsesinstitutioner og uddannelser, så der skabes bedre muligheder for at lave uddannelsestilbud i de mindre land- og yderkommuner, hvor sikring af elevgrundlaget kræver politisk opbakning.
Ildsjæles kampe har ikke været forgæves. Det er den sjældent. Lykkes projektet ikke, er det aldrig for ingenting. For synlighed, for debat, for initiativrigdommen, der trods nederlag har skabt en forskel, som lever videre. For som regeringen og dens aftalepartnere bag finansloven italesætter, er det vigtigt, at vi genstarter Danmark efter krisen. Ikke til det, det var før, men til det bedre. Vi skal bygge op og bidrage, så vi kan få succes – de grønne, fremtidssikre og de nødvendige. Vi skal gribe de muligheder, vi har fået udstukket og fortsætte kampen næste år.
Jeg vil gerne takke alle for samarbejdet i løbet af 2020 – lige fra emner som finanslov til udviklingen lokalt i landsbyerne. 2020 blev et trist år i coronaens mørke skygge, men forhåbentlig går vi et år 2021 i møde med lys optimisme i befolkningen og et stadigt fokus på samfundssind.
Rigtig glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår.
Indlægget er tidligere bragt hos Danske Kommuner.