Af Anne Lawaetz Arhnung, adm. dir. i Landbrug & Fødevarer & Steffen Damsgaard, fmd. for Landdistrikternes Fællesråd
Adgang til elektricitet og rindende vand er selvfølgeligheder i Danmark, og har været det i mange årtier. Også selv om man vælger at bosætte sig i mindre befolkede områder.
I 2020 er adgang til lynhurtigt internet en lige så afgørende betingelse som el og vand for at kunne fungere som virksomhed, medarbejder, studerende eller familie. Det vil ikke være urimeligt at argumentere for, at der burde være en offentlig forsyningspligt også på det område.
Derfor er det dybt uforståeligt, at regeringen i sit udspil til finanslov lægger op til at sløjfe puljen til bredbåndsprojekter på landet. Puljen er med 100 mio. kr. om året med til at sikre udrulning af lynhurtige bredbåndsløsninger i nogle af de egne, hvor markedets bredbåndsselskaber ikke kan finde økonomi i bredbåndsudrulning.
Her har puljen hjulpet tusindvis af borgere og virksomheder til at kunne fungere digitalt. Alternativet ville for nogle være at flytte til et mere bynært område med lynhurtigt bredbånd, mens andre ville forsøge at leve med udfordringerne i en yderst besværlig hverdag.
Det er paradoksalt, at en regering der har en formuleret ambition om at ”skabe et stærkt vækstmiljø og gode rammer om de små og mellemstore virksomheders digitale omstilling”, vil stoppe et initiativ, der reelt kan gøre en forskel for landdistrikternes muligheder for at tiltrække virksomheder og flere beboere. Og dermed skabe et Danmark, der er i bedre geografisk balance.
Erfaringerne fra corona-nedlukningen gør kun ens undren endnu større. Alle erfaringer peger i retning af, at danskerne i fremtiden ønsker og kommer til at arbejde mere fleksibelt, ofte med udgangspunkt hjemmefra. Det viser fx en YouGov-undersøgelse, som Avisen Danmark skrev om forleden. I artiklen konkluderede en forsker, at corona-krisen er den mest gennemgribende forandring af arbejdslivet siden anden verdenskrig.
Lige nu kan titusindvis af borgere i landdistrikterne læse om udrulning af 5G i de store byer, mens de selv ikke kan få en forbindelse, som kan løse de daglige udfordringer som familie eller virksomhed – slet ikke, hvis hjemmearbejde bliver normen.
Vil regeringen leve op til snakken om et Danmark i bedre balance, så skal den digitale infrastruktur følge med, også i de områder, hvor der ikke er økonomi i det for bredbånds-, energi- og teleselskaberne.
Indlægget er tidligere udgivet i Avisen Danmark.