Corona fik os til at søge fra by til land – bliver børnefamilierne hængende?

Under coronaepidemien er verden blevet vendt på hovedet. Ikke mindst, hvad angår styrkeforholdet mellem by og land. Efter årtiers urbanisering valfartede byboere ud i landet. Salget af sommerhuse tog fart, og de sociale medier svømmede over af hjemmebag, havearbejde og skovture under nedlukningen. Ingen billeder af vinbarer på asfalt eller besøg på kunstmuseer.

Naturen er blevet hot under coronakrisen.

Og er der noget, vi har til overflod i landdistrikterne, så er det natur og åbne vidder. Derfor har jeg i måneder overvejet, om man på sigt vil kunne se coronakrisens naturbegejstring afspejlet i flyttestatistikkerne. Har de mange byboere, der søgte ud, fået følelsen af også at finde hjem?

Ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen var særligt børnefamilierne allerede på vej ud af byerne inden coronakrisen, men han mener, at coronaen kan have accelereret tendensen. Fremfor at fortsætte livet i storbyerne og deles om trange legepladsområder, har børnene hevet deres forældre ud i oplandet og landdistrikterne, hvor der er baghave nok til en havetrampolin og farbar cykelsti til skole.

I en artikel fra juni har NB Økonomi kigget danskernes flyttemønstre i kortene med særligt fokus på par med børn og enlige uden børn.

Af mediets tal fremgår det, at særligt Fyn og Nordjylland har oplevet en stigning i tilflyttende børnefamilier i perioden 2017 til 2019. På landsplan er det især kommunerne Dragør, Struer, Holbæk, Aarhus, Albertslund og Glostrup, der oplever stigende tilflytning af børnefamilier. Ikke desto mindre er det interessant, at både Fyn og Nordjylland som områder har oplevet den største procentvise vækst i antallet af tilflyttende par med børn. Altså siger NB Økonomis analyse ikke noget omfanget af tilflytningen, men ændringen i perioden. Og her går det stærkt i det fynske og nordjyske.

Det tyder altså på, at børnefamilier drages mod både storbyernes opland og de mindre byer, hvor drømme om græs mellem tæerne og plads til fuglefløjt og store armbevægelser kan forløses.

Har pandemien accelereret bevægelsen fra by til land, er det en chance landets kommuner ikke må forpasse. Hvis flere børnefamilier er klar til at rykke ud ad de små lejligheder i byerne, er det afgørende, at kommunerne rundt omkring står klar til at modtage dem og vise værdien af netop deres sted.

Hele familielivet og arbejdslivet skal selvfølgelig hænge sammen, hvis en familie skal flytte langt for at komme til deres foretrukne landområde. Der skal være jobs at få, hvis ikke man kan udføre arbejdet via en fjern-arbejdsplads eller hjemmearbejdsplads eller i et lokalt kontorfælleskab. Familielivet med børnepasning, skolegang og fritidsinteresser skal naturligvis også hænge sammen. Men så kan man også få et liv i balance og tæt på naturen, som mange drømmer om.

I Landdistrikternes Fællesråd tror vi på værdien af livet på landet og i landdistrikerne. Vi kender værdien af de nære fællesskaber og af at have naturen helt tæt på. Men vi er også pinligt bevidste om, at vi langt fra er i mål med at videreformidle vores begejstring for landdistrikterne. Lige nu har coronakrisen måske accelereret drømmen om livet på landet og plantet flere frø rundt om i børnefamiliernes maver. Det skal vi sørge for at gøre til landdistrikternes fordel.

Så en klar opfordring lyder herfra: Kære kommuner, hop med på bølgen og boligdrømmene og kom i gang med at kommunikere, hvorfor livet på landet er så dejligt.

Indlægget er tidligere blevet udgivet hos Danske Kommuner.

Kontaktpersoner

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3, 1
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail