25 nye uddannelsesudbud i hele Danmark, en gradvis reduktion på 10 procent af universitetsoptaget i de store byer samt puljer til bymidte-fornyelse og borgerdrevne dagligvarebutikker.
Sådan lød nogle af de hovedelementer i det udspil, regeringen præsenterede på et pressemøde torsdag.
Både statsminister Mette Frederiksen (S), uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) samt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) var med på pressemødet, der løb af stablen på Aarhus Universitet i Foulum.
Formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard sad med på stolerækkerne i Foulum, og hans reaktion er klar:
– Det, der blev præsenteret, er intet mindre end et gennembrud i landdistriktspolitikken. For første gang i mine mere end 10 år som formand for Landdistrikternes Fællesråd kan jeg med dette udspil se de første konturer af en reel og omfattende decentralisering af uddannelsesområdet. Det er intet mindre end historisk, siger Steffen Damsgaard.
Med udspillet ”Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund” ønsker regeringen at skabe et mere attraktivt uddannelsesliv i provinsen samt at styrke bymidterne rundt omkring i landet.
Det betyder helt konkret, at regeringen lægger op til at rykke flere uddannelser rundt i landet, ligesom lokalsamfundene skal styrkes ved at afsætte flere midler til fornyelse af bymidter.
– Udspillet viser, at regeringen i dén grad har ambitioner på landdistrikternes vegne. Vi har længe arbejdet for, at der bliver skabt en mere decentral uddannelsesstruktur, hvor det ikke er geografien, der stopper i de unge i at tage en uddannelse og forløse deres potentiale. Samtidig er det helt fundamentalt at styrke bymidterne i hele landet, da det er en grundlæggende forudsætning for, at det er attraktivt at bo og leve i landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard.
Flere uddannelser skal ud i landet
Regeringen ønsker med udspillet at nå et samlet mål på 25 nye uddannelsesudbud i hele Danmark frem mod 2025. For at komme i mål skal blandt andet universitetsuddannelser i højere grad flyttes fra de fire største byer samtidig med, at hovedparten af velfærdsuddannelser inden for sygeplejerske-, socialrådgiver-, lærer- og pædagogfagene skal placeres uden for de største byer.
Det er indsatser, der kommer til at kunne mærkes i landdistrikterne, vurder Steffen Damsgaard:
– Uddannelsesudbud har en afgørende effekt på et områdes tiltrækningskraft. Har de unge mulighed for at tage deres uddannelse lokalt, er der både skabt forudsætning for at blive boende, men også for at tiltrække ny bosætning til området. Samtidig er attraktive uddannelser i hele landet helt afgørende for erhvervslivets evne til at imødekomme behovet for kvalificeret arbejdskraft.
Steffen Damsgaard hæfter sig også ved, at der lægges op til etablering af et regionalt taxameter, hvor taksterne differentieres og forhøjes med 5 protcent for uddannelser uden for de store byer. Samtidig vil man hæve grundtilskuddet til decentrale afdelinger fra nuværende 2 millioner kroner til 4 millioner kroner. Det er et forslag, som Landdistrikternes Fællesråd også har haft med i sit udspil.
– Jeg er utrolig glad for at se, at dette forslag har fundet sin vej ind i regeringens udspil, og det vil jeg gerne kvittere for. Derudover håber jeg, at man i de kommende forhandlinger også vil kigge på muligheden for at fjerne begrænsningen på antallet af decentrale afdelinger, som kan udløse et tilskud.
Levende bymidter skal styrkes
Udover at skabe et mere decentralt uddannelsesdanmark, lægger regeringens udspil op til, at lokalsamfundene skal styrkes. Dette skal blandt andet ske ved at afsætte flere midler til bymidte-fornyelse og lokale velfærdscentre, et 5-årigt stop for aflastningsområder samt bedre muligheder for borgerdrevne dagligvarebutikker.
Regeringens udspil følger i kølvandet på de anbefalinger, som Partnerskab for Levende Bymidter præsenterede i sidste uge. Landdistrikternes Fællesråd har siddet med i partnerskabet siden begyndelsen, og Steffen Damsgaard glæder sig derfor over, at regeringen i sit udspil har skelet til disse anbefalinger.
– Selv i de mindste byer fungerer bymidten som lokalsamfundets hjerte og som udstillingsvindue til de besøgende. Det skaber den sociale sammenhængskraft lokalt, sikrer lokale jobmuligheder og tiltrækker turister såvel som potentielle tilflyttere, siger Steffen Damsgaard og fortsætter:
– Derfor er jeg glad for, at regeringen på dette område har lyttet og vist vejen for fremtidens bymidter.
Land- og by-barometer
For at sikre at indsatserne bærer i den rigtige retning, vil regeringen etablere et land og by-barometer for løbende at tage temperaturen på sammenhængskraften i Danmark. Det skaber en mulighed for at følge, om de politiske initiativer, der er sat i søen, har den ønskede effekt.
– Det er positivt, at regeringen fremlægger et forslag om at holde sig selv i ørene og konsekvent tage temperaturen på de indsatser og initiativer, som løbende gennemføres. Det vil vi naturligvis gøre vores bedste for at bidrage til, siger Steffen Damsgaard.