– Vi er glade i låget, vi er crazy, og vi gør det, fordi vi aldrig har gjort det før.
Lars Rahbæks stemme rammer både bedømmelseskomiteen og de godt 100 mennesker, som er mødt op på pladsen denne fredag eftermiddag. Det er dagens sidste tale, og flere steder er der en tåre at skue i øjenkrogen. Dette år, hvor konkurrencen Årets Landsby 2020 har stået i coronaens tegn, blev sygdommens alvor desværre hurtigt markeret i den lille vestjyske landsby, som er en af årets finalister.
– Vi sender en tanke til Flemming, der har været indlagt flere måneder på intensiv med corona. Han kæmper nu en vild kamp for at komme tilbage til et normalt liv, eller så normalt som det kan være. Flemming fortjener om nogen igen at opleve Borris, som byen virkelig er – Danmarks dejligste lille landsby, siger Lars Rahbæk til klapsalver og jubelråb fra publikum.
Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune er den tredje finalist, som bedømmelseskomitéen besøger. Bedømmelseskomitéen tæller repræsentanter fra Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit og har en tidligere minister som formand, nemlig Carsten Hansen, der er tidligere by-, bolig-, og landdistriktsminister.
Dagens besøg har stået på en gennemgang af alle de tiltag og aktiviteter, som Borris har sat i værk under coronanedlukningen – og der var mange.
– Vi er rykket sammen i bussen, så at sige, forklarer Lars Rahbæk, som er dagens vært og har et konstant øje på den stramme tidsplan.
#fælles om at holde afstand
I Borris har de fire gange årligt den luksus at slippe for madlavningen hjemme. Der bliver nemlig arrangeret fællesspisning med rigeligt sovs og kartofler kokkereret af en af de lokale, Lisbeth. Cirka 150 deltager i fællesspisning i multihallen, men dén tradition kunne af gode grunde ikke gennemføres som planlagt, forklarer Lisbeth:
– Vi kunne på et tidspunkt mærke, at vi var sultne. Men sulten sad ikke i maven, den sad lige her, siger hun og tager sig til hjertet.
Sådan blev #borrisspisersammen til. Og det var en stor succes. Den digitale fællesspisning med billeder af pænt opdækkede duge, friske blomster og kreative madretter var et stort tilløbsstykke på Borris sogns facebookside.
Således rullede mange flere hashtags til, der blandt andet udmøntede sig i Sankt Hans-fejring gennem #Borris on fire, #Pinsesjov2020, en slags skattejagt, #torsdagsklubben, #crazy2020, #Borrismgp og #Borrispoeterne. Sidstnævnte kom til at spille en stor rolle i ansøgningen til Årets Landsby, så det vender vi tilbage til.
Lidt til de ældste fra de yngste
Åstedparkens Ældrecenter var også en del af bedømmelseskomitéens besøgsrunde denne eftermiddag. Plejehjemmets beboere var nysgerrige på komiteens besøg, der indebar masser af mundbind og et par jakkesæt, hvilket kastede et par kommentarer af sig:
– Kommer I for at nedlægge plejehjemmet?, spøgte beboeren Kristian til stor morskab.
Det lokale ældrecenter rummer 20 beboere og emmer af liv og glade dage. Det beviste både beboere og ansatte under #Borrismgp, hvor alle var iklædt hawaii-skørt og blomsterkranse, baderinge eller badedyr, og dansede til det humørfyldte nummer af Birthe Kjær: Sommer og sol. Bidraget vandt musikkonkurrencen og udløste Baileys og snoller.
– Det er det, der er i højeste kurs for tiden, griner sygeplejersken Mette og fremviser endnu en af de kreationer, som vakte stor glæde:
– Det her er Noomi, som har tegnet en tegning til Holger. Under nedlukningen tegnede alle børnehavebørnene en tegning til plejehjemmets beboere, der blev lamineret og afleveret. Tegningerne blev lagt i en pose i 48 timer, før de blev afleveret, så der var bare styr på alle sikkerhedsforanstaltninger, siger Mette og vender kunstværket om:
– Og på bagsiden er der selvfølgelig et billede af Noomi. Det kan jo godt være lidt svært at være gammel og skulle huske, hvem man lige fik en tegning af – og så hjælper et billede altså, forklarer hun og afleverer straks billedet retur til ejermanden.
Poesi mod pandemien
På alle de steder, som bedømmelseskomitéen fik vist frem, lå bogen #Borrispoeterne fremme til frit skue. Bogen indeholder 42 digte, 3 sange og 30 kunstværker produceret af lokale landsbyboere mellem 8 og 85 år under nedlukningen. #Borrispoeterne er hjertebarnet, som rummer minder fra en hård tid, men også en tid, hvor byen ”rykkede sammen i bussen”. Værkerne blev til for at skabe “et frirum fyldt med glæde, smil og humor”, og for “at skubbe frygten og usikkerheden på afstand”, som det står i forordet. Det er derfor også her, vores besøg slutter – med et digt skrevet og opført af Jakob Bak Ostersen fra bogen #Borrispoeterne:
Jeg kan se solens stråler,
jeg kan se de store marker,
men jeg kan ikke se min skole.
Jeg kan høre fuglene synge,
jeg kan høre min familie snakke,
men jeg kan ikke høre mine skolekammerater.
Jeg kan mærke solens varme,
jeg kan mærke en hyggelig stemning,
men jeg kan ikke mærke min ven kramme.
Jeg kan smage den dejlige frugt,
jeg kan næsten smage støvet fra marken,
men jeg kan ikke smage min skolemælk.
Jeg kan lugte gylle,
jeg kan lugte diesel fra min traktor,
men jeg kan ikke lugte skolens velkendte dufte.
Fakta
I finalen til Årets Landsby er Haastrup i Faaborg-Midtfyn kommune, Bjergsted i Kalundborg kommune og Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune, som vil få besøg af komiteen fredag den 11. september. Derefter vil komiteen tage stilling til, hvilken landsby der bliver kåret som Årets Landsby 2020.
Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 24. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.