Hvis der er noget en valgkamp til Folketinget kan sætte gang i, så er det ambitionerne på Danmarks vegne. Socialdemokratiet har med deres udspil meldt sig ind i kampen om at stoppe centraliseringen af uddannelser. Blandt andet omprioriteringsbidraget og de vidtrækkende besparelser, det har krævet, må væk, lyder det i Socialdemokratiets udspil, der også vil oprette mindst fem nye uddannelsesstationer og flere velfærdsuddannelser uden for de fire største byer, samt fjerne loftet på tilskud til decentrale uddannelsessteder.
– Det lyder lovende, fortæller næstformand for Landdistrikternes Fællesråd, Grethe Saabye, der dog håber, at der vil blive plads til mere end fem nye uddannelsesstationer i landdistrikterne og at en fjernelse af loftet til decentrale uddannelser, samtidig betyder en forhøjelse af grundtilskuddet.
I dag gives et tilskud på 2 mio. kr. pr. udbud ud over hovedcampus placeret udenfor de fire store universitetsbyer. Hver institution kan dog maksimalt modtage tilskud til seks decentrale udbudssteder, og derfor har Landdistrikternes Fællesråd tidligere rådet regeringen til at forhøje tilskuddet til 4 mio. kroner og fjerne maksimum på antallet.
Socialdemokratiet vil i deres nye udspil samtidig sikre VUC-afdelinger i landdistrikterne og foreslår en pulje på 50 mio. kroner, der vil bevare lukningstruede VUC-afdelinger i yderområder. Samtidigt vil de gøre det lettere for regionerne at oprette flere busruter til ungdomsuddannelser på landet. Og det tegner godt, lyder det fra næstformanden for landdistrikternes Fællesråd.
– Generelt er vi positivt stemt overfor både Socialdemokratiets udflytningsplan og deres fokus på at bevare lukningstruede gymnasier og VUC-afdelinger i landdistrikterne, men hvis vi skal sikre udviklingen og livet på landet, så skal der skabes et bedre grundlag for uddannelser i landdistrikterne, fortæller Grethe Saabye.
Landdistrikternes Fællesråd er samtidig glade for, at Socialdemokratiet i sidste uge valgte at trække deres forslag om at nedsætte koblingsprocenten til friskoler i landdistrikterne tilbage.
– Friskolerne løfter i stigende grad opgaven som lokalskole, når kommunen lukker folkeskolen. Det er derfor afgørende, at friskolerne på landet kan opretholde et stabilt økonomisk grundlag, siger Grethe Saabye.
Hvis koblingsprocenten, der er et statstilskud svarende til en procentdel af udgiften til folkeskolerne, nedsættes fra 76 procent til 71 procent, som Socialdemokratiet oprindeligt foreslog, risikerer op mod 240 friskoler og private grundskoler at køre med underskud, der betyder yderligere skolelukninger i landdistrikterne.