Det var åbenbart ikke så svært for de tre partiledere at finde noget at blive enige om, når spørgsmålet faldt på uddannelse og ambitionerne på det område. Det var partiformanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, der først fik ordet:
– Uddannelserne er en nødvendig forudsætning for vores samfund, men vi kan se, at man ofte slår sig ned i den by, hvor man har taget en uddannelse, og det er uholdbart, som det ser ud nu. Måske er det naturligt, man slår jo rødder, men det betyder også, at vi i DF vil have 10 procent af pladserne på universiteterne placeret fysisk uden for de store byer, og halvdelen af erhvervsuddannelser skal placeres rundt i landet, så det ikke er kredset omkring de største byer. Og så ønsker vi at skrotte omprioriteringsbidraget fra næste år, lød det fra Kristian Thulesen Dahl.
Morten Østergaard, partiformand for Det Radikale Venstre, kunne hurtigt stemme i over for ønsket om at droppe det årlige sparekrav på 2 procent, også kaldet omprioriteringsbidraget, men understregede, at uddannelserne har brug for mere end at omprioriteringsbidraget forsvinder.
– 90 procent bliver i den by, hvor de tager uddannelsen, og det går ud over det mest væsentlige: At man har adgang til at bo, leve og udvikle sig, og virksomheder har adgang arbejdskraft i hele Danmark. Den tilgængelighed findes ikke. Særligt i Midt- og Vestjylland er det et problem at finde nok arbejdskraft, og uddannelsesmulighederne ligger klos op ad de store universitetsbyer, bemærkede Morten Østergaard og tilføjede, at der skal investeres mere i uddannelse, så de unge ikke skal flytte for at få en uddannelse.
Og med de ord, drejede hele salen opmærksomheden mod den tredje partileder, Mette Frederiksen. Troels Mylenberg, der var sat ind som ordstyrer til at styre debatten, lod Mette Frederiksen få mikrofonen, mens han spurgte: Det lyder som om, de begge er klar til at afskaffe omprioriteringsbidraget på ungdomsuddannelserne. Hvad synes du om det, Mette Frederiksen?
– Det er godt. Det er et tiltag, der rammer helt geografisk skævt, og det er der ikke noget mærkeligt i, bekræfter partiformanden for Socialdemokratiet.
– Det er et eksempel på noget, der giver god mening i København, men ikke fungerer i praksis, ligesom de nye fraværsregler slet ikke giver mening de steder, hvor børnene er afhængige af lang transporttid med busser til skole. Det er sådan nogle store emner, det er vigtigt, at vi kan danne flertal om både før og efter valg. Dog mener jeg, at omprioriteringsbidraget også bør sløjfes for VUC-uddannelser, for de er mindst lige så vigtige som ungdomsuddannelser og universiteter, fortalte Mette Frederiksen.
”Hangarforlig” om flere uddannelser i provinsen
For formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, var det aldeles gode nyheder, som debatten i Sun Airs hangar i Billund fik frem.
– Det er meget positivt, at der nu tegner sig et politisk flertal for at afskaffe omprioriteringsbidraget for alle ungdomsuddannelser. Det har vi arbejdet for igennem længere tid, da det går hårdest ud over de mindre uddannelsesinstitutioner uden for de største byer. Adgang til uddannelse er en forudsætning for vækst og udvikling i landdistrikterne, og det er derfor afgørende, at besparelserne på uddannelsesområdet bliver afskaffet, siger han.
Hos Landdistrikternes Fællesråd vil man holde politikerne op på deres ord, og arbejde videre for at sikre bedre vilkår for uddannelse i landdistrikterne, så vi opnår et bredt geografisk udbud af uddannelser i hele landet. I den kommende uge mødes fællesrådets næstformand Grethe Saabye bl.a. med minister for offentlig innovation Sophie Løhde for at drøfte, hvordan de decentrale ungdomsuddannelser kan styrkes.