Borgerinvolverende kunst giver nyt liv og international opmærksomhed til Fursundegnen

FOLKEMØDET 2018: ”Når kunstnerne kommer, så bliver det sjovt.” Sådan sagde borgerne i den lille by Selde i Skive Kommune, da de i 2013 tog initiativ til at invitere professionelle kunstnere til byen med det formål at gøre deres lokalområde mere attraktivt. Nu bugner Fursundegnen af spændende og alsidige kunstværker. Hør mere om kunst som driver for lokal udvikling på Folkemødet 2018 i Landdistrikternes Telt.

De fire små landsbyer Selde, Åsted, Thorum og Junget på Fursundegnen i Skive Kommune er helt almindelige landsbysamfund, hvor der sker noget ganske særligt. I løbet af de sidste år er byerne blevet scene for en række professionelle kunstværker – på husgavle, ved forsamlingshuset og på byernes pladser og torve. Det er sket under overskriften GRASSLANDS, som blev født under det europæiske Kulturhovedstadsår 2017 som et lokalt udviklingsprojekt. De mange kunstprojekter har skabt øget fællesskabsfølelse, aktivitet, stolthed og synlighed for egnen.

Projektleder og billedkunstner Lene Noer fortæller:

– GRASSLANDS er kunst udført i tæt samarbejde mellem kunstnere og borgere, og det kunne ikke lade sig gøre, uden at borgerne var med. Det er ikke kunst for kunstens egen skyld, og det er heller ikke borgerinddragelse for borgerinddragelsens skyld. Det er borgerinddragende kunst, fordi det giver mening. Der opstår et nyt fællesskab i de her byer, som alle kan være en del af. Et fællesskab, som giver mening – og så er det bare sjovt at være med. Jeg tror, det er derfor, det har været en succes.

Skulpturlandsby og anderledes bytorv

Det hele startede i Selde med værket Skivevej 13, der i folkemunde har fået navnet Soklen. Soklen blev skabt af billedkunstner Birgitte Ejdrup Kristensen, som sammen med Lene Noer står bag GRASSLANDS. Siden da er flere værker kommet til; gavlmalerier og en kunstvandresti i Åsted, syv egetræer og basaltsten ved forsamlingshuset i Thorum og et nyt bytorv i Junget.

Bytorvet er også skabt af Birgitte Ejdrup Kristensen i samarbejde med CUBO Arkitekter, og det er bygget op af materialerne fra nedrevne huse i byen. Ved at lade murstenene fra eksempelvis byens bager, købmand, vognmandsfirma og træskohandel få nyt liv og værdi, får man skabt et positivt perspektiv på de seneste årtiers stigende urbanisering.

Selde har siden da udviklet sit eget projekt, Skulpturlandsby Selde, og har været vært for flere store internationale udstillinger og kunstnerbesøg. I dag er der 30 værker, som fast pryder bybilledet. Til efteråret er byen vært for en international konference om offentlig kunst og en udstilling, hvor seks nordiske kunstakademistuderende skaber nye værker til byen.

Kunsten lever videre

Birgitte Ejdrup Kristensen mener, at kunst kan være med til at generere positiv udvikling i landsbyerne:

– Jeg kan se en enorm positiv effekt af de her forløb. Ud over det interne sociale fællesskab i byerne og imellem de fire byer oplever vi, at det har givet byerne stor opmærksomhed udefra, som betyder, at der bliver skabt et mere nuanceret billede af de her steder – og måske kommer der endda turister på besøg. Det generer stolthed blandt beboerne, og de får pludselig selv øje på, hvilke kvaliteter deres sted faktisk har.

”Vi har fået en stor gave”

De fleste af de første værker i GRASSLANDS er færdiggjort nu, men tankegangen bag er dybt forankret i egnens hverdag. Det betyder blandt andet, at der er nedsat en lokal styregruppe, der arbejder på et nyt projekt, Projekt stol, og WOOD & FOOD, som er et landdistriktsforum om træ, skovdrift, møbelproduktion og bæredygtige erhverv i landområderne. Målet er at skabe en unik mikrofabrik, der skal producere en smuk, nytænkt og funktionel stol. Projektet handler dermed også om at skabe nye arbejdspladser, der er socialt rummelige og 100 % miljøvenlige.

Margrethe Møller, en af de involverede beboere fra Selde, fortæller begejstret om, hvordan hun har oplevet at være en del af projektet GRASSLANDS:

– Det er lykkedes ud over alle grænser. Vi har fået så meget hertil. Ikke kun for mig som kunstinteresseret, men også andre, fordi værkerne helt klart taler til os. Om man synes om det eller tager afstand eller er afventende eller bare bliver begejstret. Under alle omstændigheder, så gør det noget ved os. Det, jeg især føler, at vi har fået, det er højere til himlen. Vi er klar over, at der er mere end bare det trivielle. Kunstnernes værker har været med til at vise nye sider.

Margrethe Møller er meget fortrøstningsfuld, når hun ser på fremtiden for sin egn:

– Det er en uendelig stor gave, vi har fået, og det er blevet meget meget mere, end vi i vores vildeste fantasi havde forestillet os, da vi var så heldige at få indskrevet i vores projekt om områdefornyelse, at der skulle være et punkt, der hed kunst, og hvordan man involverer mennesker i det. Så nu er det spændende, hvad GRASSLANDS fører med sig. Det er det, vi er i gang med nu. Og samtidig er vores skulpturlandsbyprojekt slet ikke slut endnu, så der er meget at glæde sig til.

Lene Noer og Birgitte Ejdrup Kristensen håber, at vi kommer til at se mange flere positive eksempler på alternative måder at skabe landsbyudvikling på i fremtiden. Det kræver opbakning fra flere kanter – og et særligt mind-set i de lokale kommuner:

– GRASSLANDS kunne ikke være blevet til uden støtte fra selvfølgelig Statens Kunstfond og andre offentlige og private fonde, der har hjulpet enormt økonomisk. Men den allervigtigste brik er Skive Kommune. De er virkelig fremme ved havelågen på det her område og har et særligt mod til at prøve noget alternativt, som ikke er helt efter bogen. Det kunne andre lære noget af, lyder det fra de to.

Lene Noer og Birgitte Ejdrup Kristensen vil fortælle mere om GRASSLANDS og kunst som driver for lokal udvikling på Folkemødet på Bornholm lørdag den 16. juni i Landdistrikternes Telt.

Fakta: Landdistrikternes Telt

Landdistrikternes Telt på Folkemødet 2018 ligger i Danchells Anlæg (A8) og består af: Guldborgsund Kommune, Nordfyns Kommune, Sønderborg Kommune, Varde Kommune, Tønder Kommune, Skive Kommune, Vordingborg Kommune, Haderslev Kommune, Lolland Kommune, Odsherred Kommune, LAG, Benefit4Regions (B4R), Folketingets Udvalget for Landdistrikter og Øer samt Landdistrikternes Fællesråd.

 

FAKTA: GRASSLANDS

GRASSLANDS stiller skarpt på de danske landdistrikter og søger med kunsten som omdrejningspunkt at bidrage til et mere nuanceret og kvalificeret grundlag for debatten om udviklingen i landdistriktsområderne.

Under overskriften GRASSLANDS er der skabt en række stedsspecifikke kunstværker og -projekter i landsbyerne Åsted, Thorum, Selde og Junget i det nordøstlige Salling.

GRASSLANDS er kurateret af billedkunstnerne Lene Noer og Birgitte Ejdrup Kristensen og indgik i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017’s officielle program under Gentænk Landsbyen.

GRASSLANDS er støttet af Statens Kunstfond, Realdania, Aarhus Kommunes Kulturudviklingspulje, Nordea Fonden, Spar Vest Fonden og Skive Kommune.

Flere af værkerne er stadig under udvikling, og de fleste er blivende værker, der stadig kan opleves i de fire landsbyer.

Se mere på grasslands.dk

Kommende aktiviteter:

16. juni kl. 12-13: Debat: Kunst og kultur som driver i lokal udvikling

Sted: Folkemødet på Bornholm, Landsdistrikternes Telt v. Landdistrikternes Fællesråd:

Birgitte Ejdrup Kristensen og Lene Noer fortæller om GRASSLANDS og arbejdet med kunst på Fursundegnen.

4.-5. oktober: It’s About Time: Konference om tidens betydning for offentlig kunst
Sted: Skulpturlandsby Selde

Konferencen vil fra forskellige vinkler og praksisser belyse, hvorfor tid er en væsentlig faktor, når offentlig kunst skal realiseres. Talerne er kunstnere, der har udstillet i Skulpturlandsbyen, lokale borgere og ambassadører samt kunstnere og øvrige relevante fagfolk udefra. I tilknytning til konferencen vil seks elever fra de nordiske kunstakademier hen over sommeren arbejde med kunstværker, som bliver præsenteret på konferencen. Skulpturlandsby Selde og konferencen er ledet af kunstner og kurator Marianne Jørgensen.

24.-26. oktober: Seminar om kunst, kultur og erhverv som drivkraft for udvikling i landdistrikter

Sted: Produktionshøjskolen Marienlyst i Skive

Seminar om sammenhængen mellem kunst, kultur og erhverv i udvikling af landdistrikter, på nationalt og internationalt plan, med særlig fokus på træ og bæredygtig skovdrift, møbeldesign og produktion. Over tre dages workshops diskuteres og afprøves forskning, erfaringer og resultater fra en lang række videnskabelige og kulturelle ’field studies’. 

Fakta: Tilflytning i Selde

Selde, en landsby i det nordligste Salling med ca. 300 indbyggere, har oplevet en tilflytning de sidste par år, der påkalder sig opmærksomhed. Ifølge en lokal opgørelse, er der siden efteråret 2015 flyttet 25 til byen. Heraf er knap halvdelen fra andre kommuner som København, Herning og Hobro.

Kontaktpersoner

Peter Steens, udviklingskonsulent i Skive Kommune, mail pets@skivekommune.dk, tlf. 9915 5513 Lene Noer, mail lene.noer@hotmail.com, tlf. 2961 2343 Eva Østergaard, pressemedarbejder hos Landdistrikternes Fællesråd, tlf.: 53 85 01 27

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3, 1
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail