Ny undersøgelse: Manglen på lejeboliger spænder ben for tilflytning til landdistrikterne

Drømmer du om en tilværelse langt væk fra storbyen, men uden at skrive under på en bindende købsaftale? Så kan det blive svært, for i mange landsbyer og småøer er der stor mangel på attraktive lejeboliger. Det er en hæmsko for tilflytningen, men også de gode initiativer, der arbejder for at lokke flere til.

I en ny undersøgelse dykker vi ned i de såkaldte tilflytterboliger, også kaldet tilflytterhuse eller prøveboliger. De har vist sig som et tillokkende initiativ for at få flere til at overveje livet på en ø eller i en mindre landsby. Her kan man for en lav ydelse låne en bolig for en begrænset periode på op til to år, imens man typisk beholder sin bolig andetsteds.

Selvom tilflytterboligerne har vist sig som et positivt initiativ, peger undersøgelsen på udfordringer, der kan begrænse deres virkning. Især i små bysamfund og på øer er der en markant mangel på ledige boliger, og særligt lejeboliger. Derfor står lejerne af tilflytterboliger over for store udfordringer med at finde et permanent hjem, når de skal videre fra tilflytterboligen.

Undersøgelsen peger bl.a. på, at det er svært at præsentere potentielle tilflyttere for klare muligheder for permanent bosætning. Dette problem er særligt udtalt på småøerne, hvor få boliger er til salg eller udlejning, hvilket kan mindske interessen for permanent bosættelse efter prøveperioden.

Undersøgelsen konkluderer derfor, at det er afgørende at tage fat på udfordringerne, der særligt omfatter boligmangel, især i små landsbysamfund og på småøer, eftersom et stabilt boligudbud er en væsentlig forudsætning for at øge tilflytningen og skabe mere vækst og liv i landdistrikterne.

Foruden boligmangel peger undersøgelsen på, at begrænset offentlig transport og finansierings- og låneudfordringer er centrale udfordringer for at tiltrække nye beboere til landsbyer og småøer.

Om undersøgelsen

Under titlen Tilflytterboliger i landdistrikterne: Muligheder og udfordringer har Landdistrikternes Fællesråd udarbejdet analysen som en del af Mål- og Resultatplan 2023 med Plan- og Landdistriktsstyrelsen. Baggrunden for denne, der kombinerer rundspørge, desk-research og interviews, har været at kortlægge eksisterende tilflytterboliger og udforske de potentielle udfordringer og muligheder, de bringer med sig.

Læs hele tilflytterbolig-undersøgelsen her.

Kontaktpersoner

Landdistrikternes Fællesråd
Pakhusvej 3, 1
8382 Hinnerup

Email: mail@landdistrikterne.dk
Tlf. 61 31 36 36

Mandag – torsdag kl. 9.00 – 15.00
Fredag kl. 9.00 – 14.00

Tilmeld dig vores nyhedsmail