– Det er meget positivt, at regeringen skaber flere uddannelsestilbud uden for de største byer. Nu kommer der flere specialiserede uddannelser, som data science i Kolding, power-to-X i Fredericia og bygningskonstruktør i Nykøbing Falster. Dermed uddanner vi ikke kun ud fra, hvad erhvervslivet efterspørger, men i højere grad også hvor de efterspørger kompetencerne, fortæller formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
De nye uddannelser vil ikke blot gavne de studerende og erhvervslivet, men også styrke bosætningen og lokalsamfundene i landdistrikterne. En undersøgelse udarbejdet af BUILD ved Aalborg Universitet viser, at for næsten 70 pct. af de unge, som flytter fra land- og yderkommuner, er den primære årsag til flytningen påbegyndt uddannelse og deres studies placering.
– Det er afgørende for en betydelig gruppe af unge, at de har adgang til relevante uddannelser tæt på deres hjem, for det påvirker også deres beslutning om, hvor de vælger at bosætte sig og bidrage til samfundet på sigt. Samtidig gavner det i høj grad også erhvervslivet, at de får bedre mulighed for at rekruttere specialiseret arbejdskraft og medarbejdere med flere kompetencer. Så jeg kan ikke understrege det nok, hvor vigtigt det er, at vi får flere uddannelser lokalt, siger Steffen Damsgaard.
Landdistrikternes Fællesråd opfordrer til en fortsat indsats for at skabe uddannelser, der imødekommer arbejdsmarkedets behov i hele landet. Steffen Damsgaard fremhæver desuden behovet for en samlet plan for det videregående uddannelseslandskab:
– Vi glæder os over de nye uddannelsestilbud, som bevæger uddannelses-Danmark i den rigtige retning. Men det er vigtigt at understrege, at der stadig er behov for en helhedsorienteret og langsigtet plan med henblik på både at få flere uddannelsestilbud og studerende uden for de største byer. Vi skal sikre, at de nye uddannelser ikke blot er enkeltstående initiativer, men en del af en samlet strategi for at skabe attraktive uddannelsesmiljøer i hele landet.